COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE FOCȘANI

operator regional al serviciilor de apă și canalizare
Plateste online Informatii utile Factura electronica Dispecerat

Vizită delegații străine

Stația de Epurare Focșani a fost vizitată luni, 6 mai 2019,  de mai mulți elevi și profesori de la școli și licee din Franța, Italia, Spania și Croația. Aceștia sunt oaspeți ai Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu” în cadrul Proiectului Erasmus dedicat Zilei Mondiale a Apei 2019 și Zilei Pământului 2020.

Vizitatorii au aflat de la directorul tehnic al companiei, dl. Dan Iorgulescu, despre parcursul apelor uzate și meteorice de la intrarea în Stația de Epurare, cum se realizează curățarea acestora cu ajutorul bacteriilor și până la momentul returnării în natură, prin intermediul unui iaz biologic (lagună).

Față de perioadele din trecut, când epurare însemna doar returnarea unei ape limpezi în emisar, în prezent normele de calitate s-au schimbat și nu mai e de ajuns ca apa să fie doar limpede. Este necesar ca din apă să fie eliminate și otrăvurile - substanțele dizolvate (amoniu, ortofosfați etc), astfel încât în apa rezultată în urma epurării să existe viață. Este ca și când într-un vas cu apă limpede s-ar turna zahăr și sare. Apa ar rămâne tot limpede, dar nu s-ar putea dezvolta viață în ea.

Acest lucru nu este simplu și singura metodă practică și eficientă de a realiza o epurare corectă a apelor uzate este metoda biologică – prin intermediul bacteriilor. Fără această etapă esențială, nu ar putea să existe viață în apa returnată în natură. În plus, datorită faptului că adâncimea iazului este de doar 1 m, apa ajunsă aici este dezinfectată cu ajutorul ultravioletelor de la soare, distrugându-se virușii care provin din apele uzate ale spitalelor.

Despre toate acestea și multe altele (inclusiv despre funcționarea laboratorului Stației de Epurare) au aflat elevii Liceului de Arte, împreună cu oaspeții lor de la Lycée Evariste Galois, Sartrouville, Franța, Lycée Gabriel Touchard, Le Mans, Franța, Instituto Tecnico ”Carlo Alberto Dalla Cheisa”, Partinico, Italia, IESO Matias Ramon Martinez, Burgoillos del Cerro, Spania și Pomorska Skola, Split, Croația.

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Compania de Utilități Publice © 2024 | Toate drepturile rezervate